[Bilde: Logo liten] Daimona | Orientalsk dans | Aktuelle kurs | Lenker | Basar |
linje
Hovedsiden

Daimona

O r i e n t a l s k  d a n s
Introduksjon
Terminologi
Stilarter
Musikk
Introduksjon
Instrumenter
Klassikere
Bok- og CD-omtaler

Lenker

Basar

Gjestebok

  Klassikere i arabisk musikk linje

Innen klassisk egyptisk/arabisk musikk er det vanskelig å komme utenom navn som Oum Kalsoum, Mohammed Abdel Wahab og Farid Al Atrache.

Musikken deres kan karakteriseres som "moderne" (laget i løpet av de siste 100 år), men som følge av artistenes enorme popularitet har en rekke av deres låter blitt klassikere innen egyptisk/arabisk musikk. Dette har også ført til at selv idag, mange år etter at de er døde eller sluttet å være i rampelyset, kan de fleste arabere tekstene.


Oum Kalsoum - sanger
Oum Kalsoum
Oum Kalsoum. Bilde fra filmen "Denaneer" (1940) av Ahmad Badr Khan

Oum Kalsoum (1904-1975) var en jordnær egyptisk diva innen arabisk musikkliv som hadde en unik evne til å påvirke publikums følelser når hun sang. Sangene handlet ofte om patriotisme, natur, religion og ikke minst kjærlighet som spente fra moderne romanser til neo-klassiske verk basert på historisk arabisk poesi og musikk. Hun var på høyden av sin karriere på 1950- og 1960-tallet. Men selv nær 30 år etter sin død er hun fortsatt meget populær.
Kilder: Al Masriq Jasmina Jahal

Kjente sanger, opprinnelig fremført av Oum Kalsoum er:

Al Atlal - Ruinen / Spor
Al Atlal - ofte oversatt som "ruinen" eller "spor" var en av Oum Kalsoums favorittsanger. Den er komponert av Riad Elsnbati med tekst av Ibrahim Naji og ble første gang fremført i 1966. Temaet i sangen er tradisjonell arabisk og forteller om en elskendes jammer over spor eller restene av et kaldt leirbål forlatt av dens elskede.
Kilde: Wided
Alf Leyla wa leyla - Ett tusen og en natt
1001 natt.
Ana fi inti zahark - Jeg venter på deg
En engelsk oversettelse finnes på Shiras sider.
El Hub Kollu
Inta Omri / Enta omri - Du er mitt liv.
En engelsk oversettelse finnes på Shiras sider.
Lessa Faker - Husker du fortsatt?
En engelsk oversettelse finnes på Shiras sider.
Navnet hennes kan skrives på mange forskjellige måter når det transkriberes fra arabisk. Om du ønsker å søke etter mer informasjon om henne på nett, er vanlige alternative skrivemåter:
Om, Oum, Um, Umm
Kalsoum, Kalthoum, Kalthoum, Kolthoum, Koulthoum, Kulthum, Kultum

Mohammed Abdel Wahab - komponisk, musiker, sanger og skuespiller.
Mohammed Abdel Wahab
Mohammed Abdel Wahab. Fra tunisisk TV-intervju, sent på 1980-tallet.

Mohammed Abdel Wahab (1907-1991) var en annen gigant i den arabiske underholdningsbransjen. Han fornyet den arabiske musikken ved å tilføre en rekke vestlige elementersom å blande vestlige instrumenter i større arabiske orkester, mikse sammen arabiske skalaer med vestlige rytmer som tango, samba og rhumba m.m. Foruten å være komponist, musiker og sanger, var han også skuespiller frem til 1950-tallet. Han har fått æren for å ha oppfunnet den arabiske film-musikalen og har vært stjerne i mange filmer. Etter at han selv sluttet å opptre fortsatte han med å komponere for andre, deriblant Oum Kalsoum.

Noen av hans mest kjente melodier blant dansere er "Aziza", "Zeina", "Fyom Weleleh" og "Min Ghir Leh".

Hans komposisjoner finnes på en rekke inspillinger både med han selv o g andre. Eksempler på disse er:

  • Best of Mohamed Abdel Wahab by Hossam Ramzy
  • Jalilah's Raks Sharki Volumes 2,3 and 5 by Moktar al Said and Jalilah
  • Hamada by Sayed Balaha
  • Wash Ya Wash volume 2 by Raqia Hassan & Yousy Sharif
Kilder: Al Masriq Jasmina Jahal

Farid El Attrache - sanger, komponist og skuespiller.
Farid El Attrache
Farid El Attrache

Farid El Attrache (1914-1974), også kjent som den triste sangeren, var opprinnelig fra Syria og av kongelig ætt. På bakgrunn av familiens opprør mot den franske kolonimakten ble de tvunget til å flykte til Egypt av frykt for represalier hvor de tok det arabiske ordet for "zucchini" til etternavn.
I konkurranse med Oum Kalsoum og Mohammed Abdel Wahab, fant han sin nisje med å bland inn flamenco, tango og kurdisk musikk i sine komposisjoner.
Blant musikere er han kjent som "Oudens konge" og tidenes beste Oud-spiller. Blant sangere er han ofte imitert og etterlignet på grunn av sin triste stemme, og blant dansere er han kjent for å ha hatt et forhold til og spilt i filmer sammen med Samia Gamal - en av den orientalske dansens, slik vi kjenner den i dag, tidligste stjerner.

Noen av hans mest kjente melodier er "Ar-Rabi" [våren], "Awell Hamsah" [det første hvisket], "Lahnil Khulud", "Tutah" og "Raqsitil Gamal". Stykker som "Nura Nura" "Hallet Layali", og "Gamil Gamal" er populære den dag i dag. Han har også komponert for sangere som Warda og Sabah. Kilder: Al Masriq Jasmina Jahal Wassim Noujeims Farid el Atrach-side


For å lese om klassisk arabisk stil innen dansen, les dette dokumentet.


 

linje
Denne siden er sett 119195 ganger etter 15. november 2003.
Sist endret av Daimona 1970-01-01 00:00.