[Bilde: Logo liten] Daimona | Orientalsk dans | Aktuelle kurs | Lenker | Basar |
linje
Hovedsiden

Daimona

O r i e n t a l s k  d a n s
Introduksjon
Terminologi
Stilarter
Musikk
Introduksjon
Instrumenter
Klassikere
Bok- og CD-omtaler

Lenker

Basar

Gjestebok

  Musikk for orientalsk dans og beslektede danseformer linje

Kjøpe musikk i Trondheim

Leter du etter arabisk/tyrkisk musikk i Trondheims musikkbutikker er det Platekompaniet som har mest for "oss".

Platekompaniet (Munkegata 31, 2. etg).
Hos Platekompaniet må du lete en del etter platene da de står spredt i world-avdelingen. De har en god del samle-plater med arabisk musikk, men ikke alt er av like god kvalitet. En tommelfingerregel er å ligge unna det meste det står "best of bellydance" på. Det er sjelden det stemmer.
Ellers har de mye raï-musikk (fra Algerie og Marokko).
Over nett
Det finnes en rekke generelle nettbutikker og danserelaterte butikker som og har arabisk musikk i sitt utvalg, samt noen få nettbutikker som er spesialiserte arabisk/tyrkisk/nord-afrikansk musikk. Se lenke-siden for nærmere anbefalinger.

Jo mer etterspørsel, jo større ser de at markedet er og desto mer tar de forhåpentligvis inn av "vår" musikk.

Noen anbefalinger

Generelle anbefalinger når det gjelder CD'er kan være vanskelig da folk har forskjellig smak og er på jakt etter ulike ting. De albumene som nevnes her bør være mulig å få tak i også i Trondheim.

A beginner's guide to 
Arabia
A beginner's guide
to Arabia

Om du ikke har noe musikk fra før og ønsker en innføring til arabisk musikk kan "Beginner's guide to Arabia" fra Nascente-serien til Emi være grei å starte med. Det er en boks med 3 samle-cd'er delt inn etter kategori. Her er en CD med arabiske klassikere, en CD med pop og en med det de kaller "Arabian Lounge". Som på de fleste samelealbum er ikke alle låtene like bra, men CD'en holder det den lover.

Liker du eller er du på jakt etter med typisk dansemusikk som cabaret og folkklore er Jalilah-serien fra Pirhana Records en serie som bør finnes i enhver dansers platesamling. Stykkene er beregnet på dans og albumene er satt sammen av og for dansere. Opptakene er dessuten av meget god kvalitet. Det er ikke tilfeldig at mange dansere og lærere bruker denne musikken i sin undervisning og virke.
Må man velge mellom noen av albumene er det særlig de tre første; (1) Mokhtar al Said: Raks Sharki og (2) Mokhtar al Said & Ferka el Masaya: Amar 14 Jalilah's Raks Sharki 2, (3) Journey of the Gypsy dancer Jalilah 's Raks Sharki 3. Den fjerde Jalilah-CD'ene "The Rhythm workshop" viser en rekke av de vanligste rytmene, og bruker i tillegg lytte-eksempler fra de tre første CD'ene i serien (og er etter undertegnedes mening en av de beste rytme-cd'ene på markedet). Også de to siste i samme serie er meget gode.
Jalilah 1 Jalilah 2 Jalilah 3 Jalilah 4 Jalilah 5 Jalilah 6
Jalilah-serien

Er du på jakt etter mer popmusikk kan kanskje samle-albumet til egyptiske Amr Diab være noe å samle på (The Very Best of Amr Diab). En rekke av hans mest kjente hit'er er på det albumet.
Samlealbumet "The Best Arabian Nights Album In The World ... Ever! Volume 6" inneholder faktisk også en god del bra låter.
Er man på utkikk etter "party-musikk" er det som regel et godt valg om man går etter raï (jf artistene som er nevnt over). De mest kjente artistene er Khaled, Rachad Taha og Faudel (tilsammen utgjør de 1,2,3 soleils). Kommer du over Cheika Remitti kan det også være et godt kjøp.

Men som det meste annet når man kjøper musikk: Lytt på CD'ene først. Gjerne også flere ganger. Det er mange som har oppdaget at ens musikksmak har endret seg med tiden og etter som hvor mye man har hørt på ting.

Tilbake til Hovedsiden.

linje
Denne siden er sett 119195 ganger etter 15. november 2003.
Sist endret av Daimona 1970-01-01 00:00.